- Prosjektet går langt bedre enn forventet

Fotball VM for kvinner engasjerer stort. Gjennom Start Life Support hjelper vi jenter fra Tanzania til å få muligheten til å spille fotball. Kanskje noen av dem når drømmen om VM-spill i fremtiden?

Annonse:

Start Life Support har i mange år samarbeidet med Kaspar Strømme og Strømmestiftelsen om et prosjekt i Uganda, som gikk ut på å bygge fotballanlegg i byen Mbale. Det prosjektet ble ferdigstilt i fjor, så da gikk Start Life Support inn i et nytt prosjekt sammen med våre gode partnere.

Fotball prosjekt OCODE (3)
Et av fotballagene tilknyttet BONGA-prosjektet i Tanzania.

Jenter i Tanzania

Valget falt på et prosjekt i Tanzania, i byen Dar es Salaam, en by med cirka seks millioner innbyggere. Der støtter vi organisasjonen OCODE (Organization for Community Development) som i 20 år har jobbet med å forbedre helsen og livskvaliteten for innbyggerne. Organisasjonen har fokus på å gi barn og unge utdanning. Strømmestiftelsen har sammen med OCODE startet sitt BONGA-program for unge kvinner i byen. Det er et program som tar sikte på å gjøre kvinnene stolte og selvstendige, og gi dem mulighet til å tjene egne penger slik at de unngår tidlig ekteskap, overgrep og utnytting. Rett og slett å gi dem muligheten til å være sjef i egne liv. Siden 2017 har Start Life Support vært med på prosjektet, med fotballen som et viktig verktøy.

- Prosjektet ble startet som en pilot, vi tester ut en ny måte å jobbe på. Det er nå på andre året og resultatene er mye bedre enn vi hadde forventet. Vi startet opp i en bydel som heter Temeke. Her har vi hatt flere BONGA-grupper og vi flytter nå i 2019 til en bydel nærmere sentrum hvor behovet for å ha BONGA-grupper er stort. Vi vil likevel fortsette å trene jentene der vi startet slik at de blir fulgt opp, sier Lars Saaghus i Strømmestiftelsen.

- Vi startet med fem grupper med fotballag, og utvidet så raskt til 11. En idrettskoordinator ble ansatt og tre trenere. Jentene har hatt en fantastisk progresjon. De trener regelmessig og trives svært godt med det. Trenerne er veldig positive og har stort pågangsmot for å få jentene til å spille bra. Det er ingen tvil om at dette pilotprosjektet er svært bra. Tanzanias fotballforbund er svært positive og interesserte i samarbeid, så her ligger mange muligheter fremover.

 

Start-spillere på besøk

I januar besøkte Start Life Support prosjektet i Tanzania, og Start-spillerne Tobias Christensen og Henrik Robstad var blant de som var med i delegasjonen. Der fikk de se hvor langt jentene i prosjektet har kommet på fotballbanen. Siden har de fortsatt utviklingen.

Fotball prosjekt OCODE (7)
Delegasjonen fra Start, Kaspar Strømme og Strømmestiftelsen besøkte Tanzania i januar. Da ble det spilt kamp, der Tobias Christensen, Henrik Robstad og de andre fikk bryne seg på fotballjentene fra BONGA-prosjektet.

- Jentene har nå blitt invitert til ulike turneringer, det er interessant ettersom de har spilt i så kort tid. Her har de gjort det bra. Vi er spente på hva de klarer å få til i East African cup som spilles i Moshi nå i månedsskiftet juni/juli. Vi har også to jenter som får oppfølging fra fotballforbundet, da de ser på dem som gode talenter. Ei av jentene ble også intervjuet på TV under en turnering, sier Saaghus.

Strømmestiftelsen følger opp prosjektet fra sitt regionskontor i Kampala.

- To av mine kolleger, Dennis og May, reiser regelmessig til Dar es Salaam og ser at arbeidet følger den planen som er laget sammen med partneren OCODE. De setter opp budsjetter, arbeidsplaner og reporterer på resultatet. Vi har også kapasitetsbygging som en del av aktiviteten, hvor vi lærer partneren å jobbe på best mulig måte. Antikorrupsjonsarbeid er viktig for oss, sier Saaghus, som mener fotballen er et fantastisk verktøy for å gi jenter og kvinner i Tanzania et løft.

- De viser en enorm glede over å få lov til å spille, og det gir dem en selvtillit og en respekt i lokalmiljøet som de ikke hadde tidligere, sier Saaghus.

Fotball prosjekt OCODE (9)

Historien om BONGA

I Asia hadde Strømmestiftelsen utarbeidet et konsept hvor jenter i alderen 12-18 år blir med i en gruppe sammen med 25 andre jenter. Dette ble kalt Shonglap i Bangladesh og Samvat i Nepal, som begge betyr dialog.  Gjennom et strukturert dialog-program gjennom ni måneder får jentene opplæring i mange område; støtte til skriving/lesing/regning, rettigheter, helse, miljø, osv.

De siste tre måneder av kurset får de konkret yrkesopplæring i et yrke de selv har valgt. Dette konseptet har vært så suksessfullt at det ble flyttet til Øst-Afrika hvor det fikk navnet BONGA.

Da Start Life Support kom inn i 2017 ble fotball en del av BONGA-konseptet i Tanzania.

Nå gleder vi oss til å følge prosjektet videre. 

 

Annonse fra Obos-ligaen: