Sterke og flotte opplevelser i Tanzania

Før sesongoppkjøringen startet opp reiste Tobias Christensen og Henrik Robstad til Tanzania sammen med Start Life Support, Strømmestiftelsen og Kaspar Strømme.

Annonse:

Der fikk de oppleve på nært hold hvordan livet er i landet som er rangert som et av de mest underutviklede landene i verden.

- Det var en veldig sterk opplevelse.  Det var spennende å se hvordan de jobber der nede og det var utrolig imponerende å se hvor mye de har fått med på så kort tid, sier Robstad.

Start Life Support har i mange år samarbeidet med Kaspar Strømme og Strømmestiftelsen om et prosjekt i Uganda, som gikk ut på å bygge fotballanlegg i byen Mbale. Det prosjektet er nå ferdig, så nå har Start Life Support gått inn i et nytt prosjekt sammen med sine gode partnere.

Jenter i Tanzania

Valget falt på et prosjekt i Tanzania, i byen Dar es Salaam, en by med cirka seks millioner innbyggere. Der støtter vi organisasjonen OCODE (Organization for Community Development) som i 20 år har jobbet med å forbedre helsen og livskvaliteten for innbyggerne. Organisasjonen har fokus på å gi barn og unge utdanning. Strømmestiftelsen har sammen med OCODE startet sitt BONGA-program for unge kvinner i byen. Det er et program som tar sikte på å gjøre kvinnene stolte og selvstendige, og gi dem mulighet til å tjene egne penger slik at de unngår tidlig ekteskap, overgrep og utnytting. Rett og slett å gi dem muligheten til å være sjef i egne liv.

Lars Saaghus i Strømmestiftelsen forteller at det har vært fantastisk å se hvor mye fotballen har betydd for jentene.

- Man trenger ikke være fotballinteressert for å se at fotball kan være et fantastisk verktøy. De viser en enorm glede over å få lov til å spille, og det gir dem en selvtillit og en respekt i lokalmiljøet som de ikke hadde tidligere, sier Saaghus.

Saaghus forteller at dette er et pilotprosjektet for Strømmestiftelsen. 

- Men vi ser allerede at dette kan vokse til å bli et eventyr som når langt utenfor Tanzanias grenser. Vi ser for oss å starte opp med lignende prosjekter også i andre land, som Sudan, Uganda og Bangladesh, der vi også har BONGA-grupper idag.

11 grupper med 25 jenter i alderen 13 til 19 år har nå fått mulighet til å spille fotball, og gleden de viser på banen er minst like stor som den Henrik Robstad og Tobias Christensen viser når de spiller kamper på Sparebanken Sør Arena. 

- Det var en veldig fin og interessant tur. Det var utrolig gøy å se at prosjektene fungere så bra som de gjør. Et av de sterkeste inntrykkene var da det stod 300 elever og tok oss i mot da vi kom ut av bussen for å besøke en skole.  De var kjempeglade, og de hilste og lo. Det å se at var så glade og lykkelige, til tross for at de har så lite, gjør jo at man tenker litt ekstra over hvor utrolig heldige vi er i Norge, sier Tobias Christensen. 

besøk i tanzania 2019 21
Klar til kamp: Det ble arrangert kamp mellom delegasjonen fra Norge, bestående av folk fra Start, Kaspar Strømme og Strømmestiftelsen, og et av jentelagene fra BONGA-prosjektet i Tanzania.

Se bildeserie fra turen her. Artikkelen fortsetter under.

- Noe av det viktigste vi gjør

De to Start-spillerne, sammen med Marianne Lislevand (manuellterapeut) og OIav Lindebø (dåværende leder Start Life Support) fra Start, Kaspar Strømme og Strømmestiftelsen, fikk se hvordan OCODE jobbet, og de fikk møte både barn og voksne fra Da Es Salaam. Høydepunktet var nok da Start-spillerne spilte mot hundrevis av små barn på skolen, og da det ble arrangert kamp mellom delegasjonen fra Norge og et av kvinnelagene fra BONGA-programmet.

- Det var gøy å se hvor stort fotball var der nede og hvor mye det betydde. For jentene var det ikke bare veldig gøy, det dro med seg mye mer. At de får uttrykke seg, får selvtillit og en mulighet til å oppleve mestring. Flere av jentene vi møtte hadde også store ambisjoner på fotballbanen, selv om de nettopp hadde fått muligheten til å starte med fotball, sier Robstad.

Han og Tobias forteller at mange av lagkameratene er nysgjerrige på hvordan de hadde det på turen, og de deler villig vekk om sine opplevelser.

- Jeg tenker at dette er noe av det viktigste vi gjør, det at vi kan bruke Start og fotballen til å gjøre så store forskjeller. Det er fantastisk, og det gjør at Start betyr noe mer enn bare fotballen, sier Robstad.

tanzania besøk 2019 7
Tobias Christensen planter et tre ved en skole i Das Es Salaam. 800 elever gikk på skolen, som ikke hadde innlagt vann.

 

- Utrolig utvikling

Marianne Lislevand, til daglig manuellterapeut for Starts A-lag, var også med på turen. Hun forteller om sterke møter med kvinner som vokser opp i en verden med helt andre muligheter enn vi har i Norge.

-Det gjorde sterkt inntrykk å dra hjem til ei av jentene som var med i prosjektet. Vi fikk se hvordan hun bodde, vi traff familien og fikk høre den personlige historien hennes. Det var inspirerende å høre hvor mye prosjektet hadde hjulpet henne til å få et mye bedre liv, med bedre utsikter for fremtiden, forteller Lislevand.

besøk i tanzania 2019 36
Marianne Lislevand fikk mange sterke inntrykk på turen.

Hun kommer heller ikke til å glemme besøket på skolen som hadde 800 elever, men ikke tilgang på vann.

- Vi var med for å plante trær på tomta. Det var cirka 85 elever i hver klasse og skolen bestod av noen få små bygg. De hadde ikke tilgang til vann på tomta og måtte gå et langt stykke til nærmeste brønn. Det var så varmt da vi var der at svetten silte selv da vi stod stille. Utenkelig for oss fra Norge. Tenk om det kunne bli boret en brønn på skoletomten? Tenk hvor mye bedre det hadde blitt for alle disse menneskene? sier Lislevand spørrende. 

Hun forteller også at det var givende å se hvordan fotball ble brukt som et middel for å hjelpe unge jenter.

- De får bedre fysisk form, tro på seg selv og respekt fra andre i lokalsamfunnet. Det var imponerende å se utviklingen til det laget vi møtte. Vi fikk høre at de hadde startet opp laget i mai 2018. Da spilte de i skjørt og bluse, og kunne lite om fotball. Nå hadde de fått fullt fotballutstyr gjennom prosjektet. Vi spilte kamp mot dem og jeg kan love at de trykket godt til. Den enorme utviklingen på så få måneder er svært imponerende, sier Lislevand, som er glad for at Start engasjerer seg på denne måten gjennom Start Life Support.

- Det er utrolig bra at Start engasjerer seg i å hjelpe andre mennesker som ikke har samme muligheter som vi har i Norge. Det viser en raushet og et samfunnsansvar som jeg får stor respekt for.  

Stolte

Christopher Langeland, arbeidende styreleder i Start En Drøm, synes det er flott at Start og fotballen kan være med å utgjøre en så stor forskjell i manges liv.

- Start Life Support er noe vi er veldig stolte av i klubben, og samarbeidet med Kaspar Strømme AS og Strømmestiftelsen om prosjektene i Tanzania er utrolig positivt. Det er gledelig å se hvor mye vi kan klare å få til med relativt lite midler. At fotballen også er en så sentral del av hjelpearbeidet gjør prosjektet ekstra relevant for oss, sier Langeland.

- Både for ansatte i klubben, og ikke minst for spillerne som får reise ned å besøke prosjektene, så er dette noe som gjør et stort inntrykk, sier Langeland.

Trofast samarbeidspartner

Jens Kaspar Strømme, daglig leder i Kaspar Strømme Eiendom, var med på turen til Tanzania i januar. Han forteller at engasjementet i Start Life Support gjør noe med miljøet i bedriften.

besøk i tanzania 2019 28
Jens Kaspar Strømme på et sugende løp under kampen mot kvinnelaget fra BONGA-prosjektet.

- Det er etterhvert mange som har vært med ned til Afrika og sett hvordan de har det og hvordan vi har jobbet. Det betyr litt for miljøet. Men det viktigste er jo hva det betyr for de vi støtter, sier Strømme.

Kaspar Strømme har samarbeidet med Start Life Support og Strømmestiftelsen om utviklingsprosjekter i Afrika siden 2008. Først ti år i Uganda, og nå i Tanzania. Jens Kaspar synes det var spennende å bli kjent med det nye prosjektet.

- Vi ser at jentegruppene, blant annet gjennom fotball, gir dem et stort løft. De får en følelse av at de kan noe, noe som gjør det lettere for dem å ta steg på andre områder. Dette er jenter som ikke har fått fullføre skolen, men ved hjelp av en kort yrkesrettet utdannelse kan de skaffe seg en inntekt og bli mer selvstendige, sier han.

Han og resten av delegasjonen fra Kristiansand fikk merke at det var tøffe jenter som var med i prosjektet.

- Vi spilte jo kamp mot et av lagene, og de var flinke. De la i alle fall ikke noe i mellom i duellene, så det var bare å hoppe unna da de kom, sier han.

Annonse fra Obos-ligaen: