Sesongen 2018
Starts gjensyn med Eliteserien ble en sesong preget av mange utskiftninger, en cupfinaledrøm som ble knust i siste sekund, og til slutt en trist avslutning på sesongen. Det endte med nedrykk, på grunn av dårligere målforskjell enn Stabæk.
Etter opprykket til Eliteserien ble det gjort store endringer i klubben i løpet av 2018-sesongen, med mål om å ruste klubben for et liv i toppen av norsk fotball.
Første desember 2017 ble Mark Demspey ansatt som ny hovedtrener i IK Start. Engelskmannen kom fra jobben som assistenttrener i Molde.
Gjennom vinteren ble det gjort store utskiftninger i spillerstallen. Svenske Kevin Kabran og Elliot Käck, nigerianske Afees Aremu og ghanesiske Isaac Twum og norske Niklas Sandberg, Espen Hammer Berg og Mathias Bringaker var spillere i tilgang som skulle hjelpe Start til topps.
Mangeårig venstreback Rolf Daniel Vikstøl gikk til Viking, Tapio Heikkilä gikk til Sandnes Ulf, mens flere spillere ble lånt ut til andre klubber.
Spillere inn:
Afeez Aremu - fra Inter Allies FC
Isac Lidberg - fra Åtvidabergs FF
Kevin Kabran - fra IF Brommapojkarna
Isaac Twum - fra Inter Allies FC
Gudmundur Andri Tryggvason - fra KR Reykjavik
Elliot Käck - fra Djurgården
Michael Olusoji Ogungbaro - fra Jerv
Aron Sigurdarson - fra Tromsø
Niklas Sandberg - fra Ull/Kisa
Espen Hammer Berger - fra Levanger
Mathias Bringaker - fra Viking
Adeleke Akinyemi - fra Ventspils
Ibrahim Arafat Mensah - fra NK Aluminij
Jonas Deumeland - var klubbløs
Herolind Shala - fra Lyngby
Spillere ut:
Lasse Sigurdsen - utlånt til Fløy (permanent fra august)
Niels Vorthoren - frigitt
Gudmundur Kristjansson - til Breidablik
Jens Kristian Skogmo - til Arendal
Thomas Zernichow - til Jerv
Steffen Lie Skålevik - tilbake til Brann etter låneopphold
Dennis Antwi - til Åsane på lån
Rolf Daniel Vikstøl - til Viking
Tapio Heikkilä - til Sandnes Ulf
Mikael Ugland - til Fløy på lån
Philip Aukland - til Arendal på lån
Michael Olusoji Ogungbaro - til Åsane på lån
Daniel Aase - til Jerv
Lars-Jørgen Salvesen - til Ull/Kisa
Abubakar Ibrahim - til Ham Kam
Isac Lidberg - til Jerv (våren) og Ham Kam (høsten) på lån
Kristján Flóki Finnbogason - til Brommapojkarna på lån i juli
Benjamin Boujar - til Hødd på lån (høsten)
Makrellfotball
Dempsey gikk ut med en angrepsidé som tilsa at Start skulle spille seg av eget forsvar, og dominere kamper ved hjelp av ballbesittelse.
Det gikk fint i treningskampene, der Start fikk gode resultater mot rimelig gode lag. Serieåpningen mot Tromsø ga grunn til optimisme. Det endte med 4-1-seier i snøværet. Noe syntes å være på gang.
Så buttet det i de neste kampene. Til tross for et stort spillemessig overtak endte andre kampen med 1-4-tap mot Sandefjord, og det skulle gå lenge til neste seier.
0-1 mot Lillestrøm på Åråsen ble fulgt opp med et stygt 1-6-tap mot Vålerenga på hjemmebane i en kamp der alt som kunne gå galt gikk galt.
Håkon Opdal måtte ut med skade før kampen hadde startet, og han ble ute i mange uker. I tillegg ble Simon Larsen utvist tidlig i kampen.
Som følge av Opdals skade måtte klubben på keeperjakt. Sportslig apparat fant en tysk keeper som ikke hadde spilt førstelagsfotball på lang tid: Jonas Deumeland. Han fikk sin ilddåp mot Rosenborg borte, og bestod med glans. Utover i sesongen skulle Deumeland vise seg som en meget god tilvekst, og han skrev også under en langtidskontrakt med Start.
Men våren fortsatte i samme spor, med få poeng. Etter 0-4 mot Sarpsborg på 16.mai ble Start og trener Mark Dempsey enige om å skille lag.
Assistenttrenerne Mick Priest og Joey Hardarson overtok foreløpig og ledet laget til seier over Bodø/Glimt hjemme og tap mot Mode borte i sine to kamper ved roret.
«I kommer»
Et par uker etter Dempseys avgang kom Kjetil André Rekdal inn som ny hovedtrener i IK Start 1. juni 2018. Rekdal, med 83 A-landskamper som spiller og både seriemesterskap og cupmesterskap som trener, skrev under en kontrakt ut 2020.
Kjetil Rekdal kom med en helt ny fotballfilosofi som han måtte få IK Starts spillere til å følge.
Og de unge Start-spillerne fant snart den nye rytmen. De begynte sakte men sikkert å plukke poeng.
I sommerpausen måtte Espen Børufsen under kniven og et kort skadeopphold ble etterhvert til at han ble ute resten av sesongen. Unge Erlend Segberg tok over kapteinsbindet resten av sesongen, og gjorde det på en utmerket måte.
Overgangsvinduet sommeren 2018 ga nye spillere inn til Start: Nigerianske Adeleke Akinyemi, ghanesiske Ibrahim Arafat Mensah og norske Herolind Shala, med fortid i Odd og landskamper for Kosovo, kom inn i løpet av vinduet. Ut forsvant Lars-Jørgen Salvesen til Ull/Kisa, mens Daniel Aase flyttet østover til Jerv.
Shala skulle vise seg å bli en meget verdifull spiller for Start, mens Adeleke skapte problemer for de fleste med sin fart. Han hadde nok likevel ønsket å score mer enn tre mål på sine 12 kamper. Arafat Mensah spilte ingen stor rolle for førstelaget i sin første halve sesong.
Publikumsfrieri
Hjemmekampen mot Lillestrøm i runde 22 ble litt spesiell. Rekdal ville ekstra mye folk og stemning på tribunen. Billettene ble solgt for 1 kroner og det ble solgt over 10.000 billetter. På kampdagen var det regn og dårlig vær, som gjorde sitt til at ikke alle billetter ble benyttet, men de rundt 7000 som kom fikk virkelig valuta for pengene.
Start vant komfortabelt 3-0 i en kamp som stemningsmessig trolig var årets beste kamp.
Neste seriekamp gikk mot Bodø/Glimt borte, en kamp hvor Start endelig kunne gi slipp på «borteforbannelsen». Start vant 2-1 etter en av de mange «på tampen»-scoringene til Mathias Bringaker.
I runde 26 får vi årets frisparkperle mot Tromsø i Tromsø. Fem minutter før pause får Start frispark i god posisjon. Elliot Käck slår en kort pasning til Tobias Christensen som, plassert ved siden av muren, flikker ballen nydelige inn bak muren, der Shala har løpt seg fri.
Alene med keeper er Shala iskald, og dermed står det 0-1.
Start vant 2-1.
Så kom sesongens viktigste uke, som Rekdal kalte den. Første hjemmekamp mot Molde, som var på hugget og slo Start 3-1 på tross av fine takter fra Start. En dårlig start på uka.
Rekdal gjorde flere endringer på laget til semifinalen mot Rosenborg på Lerkendal. En kamp hvor Start tok føringen, men tapte i sluttminuttene 1-2. Forøvrig den best besøkte bortekampen "hjemme", med TV-overføring til et stort telt på Øvre torv.
Uka ble avsluttet med bortekampen mot nesten allerede nedrykksklare Sandefjord. Det ble en kveld der lite stemte og Sandefjord dro i land en 4-1 seier.
I neste siste serierunde ventet Rosenborg på Sparebanken Sør Arena. Trønderne ville vinne serien om de tok poeng, og de dro hjem med alle tre, til tross for at Start presset kraftig på i andre omgang.
Nedrykk - på målforskjell
Dermed skulle «alt» avgjøres i siste serierunde. Start møtte Haugesund borte og måtte vinne for å sikre i alle fall kvalifiseringsplass.
Adeleke Akinyemi ga laget ledelsen, og den holdt til det var spilt omlag en time. Da scoret Haugesund på corner, og kort tid etter scoret de to ganger til.
Ettersom resultatene i de andre kampene heller ikke gikk vår vei, så endte det med direkte nedrykk.
Start og Stabæk endte begge på 30 poeng, men på grunn av svakere målforskjell rykket Start rett ned.
Dermed endte en innholdsrik, dramatisk og varierende sesong i skuffelse, til tross for at laget en stund på høsten fremstod som et av de store formlagene i serien.
Manglende evne til å avgjøre jevne kamper på slutten, der lag som Molde, Rosenborg og Haugesund straffet oss knallhardt for feil, ble til slutt avgjørende.
Dermed starter forberedelsene til en ny sesong i 1. divisjon, der målsettingen allerede er klinkende klar: Vi skal rett opp igjen!
NM
Håpet om cupfinale levde gjennom nesten hele sesongen. Det startet med 7-1-seier mot Vigør på Hellemyr, før andredivisjonsklubbene Arendal (3-0) og Egersund (1-0) ble slått ut i de neste rundene.
I fjerde runde måtte vi har straffesparkkonkurranse for å avgjøre kampen mot Ham Kam etter at det stod 1-1 etter ekstraomganger.
I kvartfinalen ventet Bodø Glimt, og i en spennende kamp stakk Start av med seieren etter mål fra Tobias Christensen og Herolind Shala.
Skuffelsen var stor da trekningen ga oss Rosenborg på Lerkendal i semifinalen, men det ble en langt jevnere kamp enn mange hadde trodd. Niklas Sandberg sendte Start i ledelsen, før RBK utliknet i andre omgang. Det gikk mot ekstraomganger da Søderlund dukket opp og satte inn 2-1 til RBK nesten fire minutter på overtid. Dermed ble cupdrømmen knust på brutalt vis.
Start 2
Start 2, under ledelse av Alexander Øren, fikk en knalltøff start på sesongen. Mange av de eldste Start 2-spillerne fra 2017 var borte, og skadeproblemer i A-stallen gjorde at de måtte klare seg uten hjelp derfra nesten hele vårsesongen.
Laget tok ikke sin første seier før i åttende serierunde, og dermed ble det en krevende høst. På høsten var det mindre skader i A-lagstroppen, og klubben valgte å stille så sterkt lag som mulig gjennom hele høstsesongen, for å kunne berge plassen.
Det lykkes vi med. Fem seiere og tre uavgjort på de siste åtte kampene gjorde at laget klatret over nedrykksstreken og opp på niendeplass. To av spillerne som bidro mye gjennom høsten var Aron Sigurdarson og Mathias Bringaker, som scoret henholdsvis 11 og ni mål. Mathis Myhre Madsen var lagets kaptein gjennom sesongen.
Tilskuere, drift og økonomi
Det var tidlig klart at klubben styrte mot et solid underskudd i 2018, som et resultat av de investeringene eierne i Start En Drøm AS gjorde. Både spillerstall og administrasjon ble forsterket. Starts utviklingsavdeling ble også forsterket, blant annet med tre kjente Start-profiler. Atle Roar Håland overtok jobben som utviklingsleder etter Bård Borgersen, mens Erik Mykland og Fredrik Strømstad startet som spillerutviklere på høsten.
Start lå i gul sone da NFF presenterte sin rapport om økonomien i norske toppklubber i oktober.
Men med kapitalsterke eiere i Start En Drøm AS i ryggen er Start bedre rustet til å takle nedrykket til OBOS-ligaen enn klubben har vært tidligere.
Tilskuertallet på Sparebanken Sør Arena endte på totalt 71.573 på de 15 hjemmekampene i Eliteserien, noe som gir et snitt på 4771. Det var det niende beste tilskuersnittet blant eliteserieklubbene.
Samarbeidsavtaler
2018 var året det Start inngikk en rekke samarbeidsavtaler med naboklubber i regionen. Samarbeidsavtalen med Jerv ble inngått året før, og i 2018 ble den omfattende avtalen med Donn underskrevet. Det innebærer at barnefotballen på Lund samles i Donn fra og med 2019-sesongen.
I tillegg ble Start enige med Våg, Randesund, Gimletroll og Vigør om samarbeidsavtaler som blant annet kontraktfester hvordan overganger mellom klubbene skal foregå, og hva Start skal bidra med ute i breddeklubbene.
Dermed er grunnlaget for det som forhåpentligvis skal bli langsiktige og fruktbare samarbeid lagt.
Forrige sesong - - -
Øverste rekke: Rune Hægeland (materialforvalter), Marianne Lislevand (fysio), Adnan Hadzic , Daniel Aase, Kristjan Floki Finnbogason, Simon Larsen, Damion Lowe, Henrik Robstad, Espen Hammer Berger, Erlend Segberg, Joey Hardarsson (trener), Frode Birkeland (trener),
Midtre rekke: Mark Dempsey (hovedtrener), Mick Priest (trener), Guðmundur Andri Tryggvason, Niklas Sandberg, Kevin Kabran, Lars Jørgen Salvesen, Andreas Hollingen, Espen Børufsen, Andreas Jenssen (trener), Øyvind Evjen (oppmann)
Sittende: Kasper Skaanes, Elliot Käck, Aron Sigurdarson, Afeez Aremu, Håkon Opdal, Benjamin Boujar, Mathias Bringaker, Tobias Christensen, Isaac Twum, Eirik Wichne
Forrige sesong - - - Neste sesong