- Stolt av det vi gjør
Erlend Segberg og Mikael Ugland fikk minner og opplevelser for livet da de besøkte Tanzania i januar. Der fikk de se at prosjektet Start Life Support støtter gjør en fantastisk forskjell for unge kvinner og menn. Video Bildegalleri
- Det var fantastisk å se at det lille vi bidrar med betyr så mye for så mange mennesker. Jeg er veldig stolt av at klubben er med på dette, forteller Erlend Segberg.
Den siste uka før sesongoppkjøringen startet tilbrakte han og Mikael Ugland i Tanzania. De reiste sammen med Start Life Support, Strømmestiftelsen og Kaspar Strømme for å se prosjektene Start Life Support støtter.
- Jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten til å være med på denne turen. Jeg hadde sannsynligvis aldri fått opplevd dette ellers. Jeg lærte mye, forteller Mikael Ugland.
Hjelp til unge kvinner
I byen Dar es Salaam, en by med cirka seks millioner innbyggere, støtter Start Life Support, sammen med Kaspar Strømme og Strømmestiftelsen, organisasjonen OCODE (Organization for Community Development). I 20 år har OCODE jobbet med å forbedre helsen og livskvaliteten for innbyggerne, med spesielt fokus på å gi barn og unge utdanning. Strømmestiftelsen har sammen med OCODE startet sitt BONGA-program for unge kvinner i byen. Det er et program som tar sikte på å gjøre kvinner stolte og selvstendige, og gi dem mulighet til å tjene egne penger slik at de unngår tidlig ekteskap, overgrep og utnytting. Rett og slett å gi dem muligheten til å være sjef i egne liv.
Som et pilotprosjekt er fotball blitt en del av BONGO-programmet, noe de unge kvinnene i Tanzania har satt stor pris på. Gjennom fotball får de mestring og stolthet, og de får en annen respekt og posisjon i lokalsamfunnet. Et par av kvinnene har også på kort tid utviklet seg til å bli landslagsspillere for Tanzania.
Idrettsglede
Segberg og Ugland fikk merke at interessen for fotball var stor blant kvinnene de møtte. Det ble tegnet piler og taktiske disposisjoner i sanden da de møttes, og Start-gutta fikk også bryne seg på et av kvinnelagene i kamp.
- Det var gøy å se idrettsgleden de hadde. Det er det fotball og idrett handler om. Det skal være en arena for lek, samhold og vennskap. De har veldig lite, men de trenger kun en ball. Fotballen bringer dem sammen. Det var flott å se, sier Segberg.
Kampen ble spilt i 40 varmegrader og på en humplete bane som stort sett bestod av sand. Kvinnelaget spilte i Randesund-drakter som de fikk i fjor, mens det samlede laget fra Start Life Support, Strømmestiftelsen, OCODE og Kaspar Strømme spilte i Start-drakter fra 2017, som nå har fått et nytt liv i Tanzania. Delegasjonen fra Norge hadde med seg flere draktsett ned i år, noe som ble mottatt med stor glede. Kampen ble tett, intens og de fleste var enige om at det holdt med 2x 15 minutter i den steikende varmen.
- Det var gøy spille, og det var en stor happening i byen. Det var mange som møtte opp for å heie, så det var tydelig at det var stas, sier Ugland.
Start-spillerne forteller at det var flott å se på nært hold hva prosjektet betyr for jentene og kvinnene som var med. BONGA-gruppene er fortrinnsvis for jenter mellom 13-19 år, som av ulike årsaker har falt ut av skolen. Nylig er det også startet en gruppe for gutter. Grunnen til at de faller ut er fattigdom, at de blir giftet bort unge, tidlig graviditet eller at de må tidlig ut i jobb for å hjelpe familien.
Gjennom et ni måneders langt program lærer de grunnleggende ferdigheter for å kunne bli selvstendige.
- Det er seks måneder med undervisning i rettigheter de har, hygiene, hvordan samfunnet fungerer, personlig økonomi, og andre grunnleggende ting de trenger kunnskap om. Etter det er det tre måneder der de spesialiserer seg i et yrke. Ulike praktiske fag som gjør at de skal kunne brødfø seg selv, forteller Segberg.
- Etter at de er ferdige i BONGAgruppene så danner de forumgrupper som skal være selvdrevne etterpå. Der hjelper de hverandre. Vi møtte blant annet en gruppe jenter som hadde startet en systue samme der de solgte produkter.
Dermed fikk både Erlend og Mikael kjøpt med seg flotte suvenirer hjem.
Fotballens betydning
Fotballen er for å gi jentene økt status og selvfølelse, og det var også noe Segberg og Ugland fikk merke.
- For det første så var de utrolig takknemlige for å være med i prosjektet. De så på det som en ny sjanse, og de jobber hardt for å lykkes. Vi kunne merke forskjell på kvinnene som var med i prosjektet, og andre kvinner vi møtte. De hadde en annen selvtillit og det var trygge på å snakke foran andre. Det var veldig gøy å se, sier Segberg.
Tett program
Gjennom en hektisk uke var delegasjonen fra Kristiansand på besøk hos OCODE, de fikk se undervisningen i BONGA-gruppene, de møtte forumgrupper med kvinner som har vært igjennom programmet og de fikk besøke familier med kvinner som har vært i programmet.
De fikk også besøke en barneskole, der 1500 elever delte på seks klasserom, men der det nå, blant annet ved hjelp av Strømmestiftelsen, skal bygge flere klasserom.
Her er en video, satt sammen av en fotograf fra OCODE, som viser litt av det som skjedde under turen. Artikkelen fortsetter under videospilleren.
Det ble også tid til en kort visitt til den norske ambassaden i Tanzania, der de traff sørlendingen Børge Romsloe. Han og familien satte stor pris på besøket, og Romsloe fant frem en gammel Start-drakt han hadde med seg i bagasjen. Søgne-mannen hadde selv spilt for Start i junioralder viste det seg.
Sterke inntrykk
Ugland og Segberg sitter igjen med mange sterke inntrykk, men de ble også positivt overrasket over mye av det de så i Tanzania.
- Jeg trodde det skulle være enda mer U-land, det var mer orden og struktur på ting enn jeg hadde trodd. De fortalte også at det hadde skjedd en enorm utvikling de siste 10-15 årene, og vi merket at det var et land i utvikling, sier Ugland.
- Alle var utrolig imøtekommende og gjestfrie, det er ikke som i Norge der folk nesten ikke snakker til fremmede. Den livsgleden de viste, til tross for at de hadde veldig lite, gjorde nok mest inntrykk. Familien jeg besøkte bodde på ett rom, med jordgulv og uten strøm. De delte en brønn og en utedo med de andre som bodde i området, og de klatret i trærne for å skaffe kokosnøtter å spise. De var fattige, men samtidigvirket de glade, sier Mikael, som håper og tror han vil sette mer pris på det gode livet han lever i Norge nå.
- Jeg tenker at jeg ikke trenger så mange ting, at det viktigste er familie og venner.
Segberg lot seg imponere av kompetansen i OCODE og hvor bra prosjektene fungerte.
- Det var flott å se. Hensikten med BONGA-gruppene er å gjøre jentene selvstendige, og vi fikk se at det virket. Det var også fint å se hvor tolerante de var overfor hverandre. Det var cirka halvparten kristne og halvparten muslimer, men det var ingen problemer der. De levde fredfullt sammen, sier Segberg.
- Det nytter å hjelpe
Elin Krumm, styremedlem i IK Start og det siste året leder i Start Life Support, var med på sin første tur til Afrika med Start Life Support. Krumm forteller om mange flotte møter underveis på turen, og sterke inntrykk.
- Overalt hvor vi kom på besøk ble vi møtt av smilende mennesker. Det gir inntrykk å se at disse barna klare å glede seg overfor små ting, selv om de har så lite. Det er en utrolig kontrast til livet vi lever her hjemme, sier Krumm.
- En slik reise setter ting i perspektiv, og man begynner jo å tenke på livet man selv lever. Det er vanskelig å sette ord på alle inntrykkene man får, og noen ting kan ikke forklares med ord, men må oppleves. Det er likevel godt å vite at det gjøres mye bra arbeid for mennesker som trenger det, og at det gir resultater. Arbeidet som gjøre sammen med OCODE og BONGA-prosjektet, gjør en stor forskjell for flere barn, og det gir dem muligheten til å forme sin egen fremtid. Det nytter å hjelpe, og Start Life Support vil fortsette å bidra, sier Krumm.
Start Life Support takker alle som bidrar med støtte, og spesielt Kaspar Strømme AS som er vår hovedsamarbeidspartner på prosjektene i Afrika.
Se flere bilder fra Tanzania-besøket her.