Luc Mares: – Da jeg kom hit, var jeg «død» etter 60 minutter
Den nederlandske forsvareren Luc Mares fikk en tung start på Start-karrieren, men i de siste kampene har han vært en av lagets beste spillere. Mot Åsane forrige helg spilte han sin beste kamp i Start-drakta. Foto: Egil Imenes.
Midt i fellesferien landet nederlandske Luc Mares på Kjevik i Kristiansand.
Den tidligere MVV Maastricht-kapteinen ladet på Kjevik midt i koronapandemien og fellesferien. Med over 170 kamper på nivå 2 i Nederland skulle han bli Starts nye forsvarskjempe.
Luc fikk ingen enkel start på utenlandskarrieren, men nå smiler livet til den sympatiske 25-åringen.
– Det tok litt tid for å komme seg på plass og få alle papirene i orden. Det tok mye tid og energi, men nå kan jeg endelig fokusere på fotballen.
Luc har nå vært i landet i snart tre måneder og har bosatt seg i en leilighet på Lund – kun minutter unna hans nye arbeidsplass. Og denne uken har han også hatt besøk av kjæresten sin, Fenne, noe som har gjort hverdagen enda litt bedre for den hyggelige nederlenderen.
– Kjæresten min kom forrige torsdag og blir her frem til helgen. Hun har vært her i en uke hver måned etter at jeg flyttet, og det er virkelig godt for meg å kunne ha noen hjemmefra å prate med, fortsetter Luc, som også hadde lillebror og pappa Mares på besøk forrige uke.
Fenne jobber i dag som hudlege i hjemlandet, men i januar flytter hun til Kristiansand permanent. Og paret håper at hun kan få seg en jobb i en av de mange klinikkene i byen.
Nivået i Norge
Luc kom til Start med masse erfaring fra nederlandsk Eerste Divisie, men han merket fort hvor forskjellig OBOS-ligaen var fra den nederlandske divisjonen.
– I Nederland spiller mange av andrelagene til topplagene i Eerste Divisie, og med unge spillere ned i 16-årsalderen er ofte fokuset kun på utvikling og ikke nødvendigvis å vinne kamper. I OBOS-ligaen er det mer modne lag, og det er et mye større fokus på resultater.
– Her møter vi ofte lag som kun er ute etter et resultat, uten at de bryr seg om hvordan de spiller. Det er en mer fysisk fotball, og det er noe jeg måtte tilpasse meg. Men jeg føler at jeg nå har klart å omstille meg til den norske fotballen.
Og Luc innrømmer at han slet litt i de første kampene. Mot Fredrikstad ble han litt for enkelt skubbet bort da Riki Alba satte inn 1-0 til hjemmelaget, mot Sogndal tapte han duellen før Kristoffer Hoven satte inn utligningsmålet på overtid på Sparebanken Sør Arena, mens en feilpasning førte til 2-1-målet til HamKam på Briskeby.
– Vi har en veldig tydelig plan på hvordan vi ønsker å spille, men jeg tror de fleste spillerne ikke er vant med å spille på den måten. For meg ble det litt mye å bli kjent med på en gang – klubb, spillere og en ny måte å spille på. Det tar tid å lære disse systemene, og når vi også hentet 4-5 nye spillere i sommervinduet, tar det litt ekstra tid.
Mares ble benket etter kampen mot KFUM på Sparebanken Sør Arena, og midtstopperen tror benkingen var bra for ham.
– Jeg følte at jeg ikke presterte på det nivået jeg er vant til, kanskje jeg ikke var fokusert nok på fotballen. Jeg hadde mange ting i hodet i den første tiden, så kanskje benkingen var positiv for min del. Den gjorde at jeg kunne ta et lite steg tilbake og se ting fra sidelinjen. Jeg beholdt imidlertid fokuset og ville ikke at dette skulle påvirke meg på en negativ måte.
Mental trener
Det har vært mye prat om mentale trenere i norsk fotball den siste tiden. Bodø/Glimt har hatt suksess med å ha en fulltidsansatt mental trener i Bjørn Mannsverk, og det har også vært et hyppig diskutert tema på sosiale medier og i aviser når det gjelder Start.
På spørsmål om Luc selv vurderte mental trener etter den kronglete starten på Norges-karrieren, bekreftet midtstopperen at han ikke har benyttet seg av dette.
– Jeg følte aldri behovet for å prate med en mental trener, men det er noe enhver spiller selv må ta stilling til. Hvis det kan hjelpe en til å levere bedre, bør det absolutt forsøkes. Jeg blir selv ikke lett påvirket av slike ting, og jeg foretrekker å prate med familie eller andre jeg føler nærhet til.
Og Mares, som nylig fylte 25 år, kjempet seg tilbake. Etter en flott kamp mot Mjøndalen i cupen, og nok en sterk kamp borte mot Raufoss, var han dominant hjemme mot Åsane og leverte sin beste kamp i Start-trøya.
– Laget vokser for hver kamp. Siste kamp (mot Åsane red. anm.) fungerte det veldig bra og vi var strukturerte. Det var bare synd vi ikke tok de tre poengene, men du ser og føler selvtilliten i laget bare vokser, og det er veldig viktig.
– Det er nivået jeg er vant med å spille på, og det er slik jeg håper og tror jeg kommer til å levere fremover også. Jeg hadde ikke spilt siden mai da jeg ankom Kristiansand, og da jeg kom hit var jeg «død» etter 60 minutter. Jeg var ikke helt «matchfit». Nå føler jeg at jeg klare å levere 95 % jeg har fortsatt litt å gå på.
– Det er nok flere grunner til at jeg ikke klarte å levere opp mot mitt beste i begynnelsen, men det er alt i fortiden nå. Nå ser vi fremover.
Sesonginnspurten
Start har nå spillefri frem til lørdag 16. oktober, men så begynner hardkjøret igjen. Fire dager senere venter Grorud på hjemmebane, mens laget reiser til Grimstad for å spille sin tredje kamp på åtte dager etter landslagspausen.
– Det er et tett kampprogram, og vi må bare fortsette å forbedre oss. Vi fokuserer på mange ting på treningene våre disse ukene, og vi må bare fortsette å utvikle den gode strukturen vi har fått i forsvarsspillet vårt i de siste kampene.
– Atmosfæren i gruppen er god, og alle trener veldig bra.
I de siste kampene har Start gått litt bort fra å alltid spille seg ut bakfra, for heller å overraske motstanderen med mer direkte spill og lange baller ut fra målvakten, og dette er noe som var nøye planlagt av trenerteamet.
– Motstanderne våre har sett kampene, og de har skjønt at vi ønsker å spille oss ut bakfra, så derfor skapte vi denne taktikken med litt lengre baller for å utnytte rommet bak forsvaret deres når de presser høyt. Det handler om å skape noen overraskelser for motstanderne, og det er godt å ha flere alternativer å spille på.
Laget trener denne uken, før de får en fortjent langhelg førstkommende fredag.
PS: Mange har også på Luc sine mellomnavn «Katja Anne», og vi tillot oss derfor å spørre om det var noen spesiell bakgrunn for disse navnene.
Svaret hans er at det er vanlig i Nederland at man får to mellomnavn (dåpsnavn), der det vanligvis er både et guttenavn og et jentenavn. Navnene henviser til familiemedlemmer, og Luc var så heldig at han ble oppkalt etter både tanten, Katja, og bestemoren, Anne.