- Å komme til IK Start har vært en glede

Vi satt oss ned med Jacob Pryts for å høre hvordan de første månedene i Kristiansand har vært for ham og familien.

Annonse:

Jacob Pryts kom til IK Start denne sommeren og har siden da ikke sett seg tilbake. Den danske keeperen har spilt seks kamper mellom stengene for klubben og har fortsatt ikke tapt en eneste kamp med vimpelen på brystet.

- Jeg er en spiller som er åpen, balansert og rolig, men også en veldig sosial type som liker å ha det gøy med fotballen, sier Jacob, når han får spørsmål om å beskrive seg selv.

En ny hverdag

Valget om å flytte til Kristiansand med sin kjæreste og lille sønn var tøff, men også en stor glede:

- Vi ønsket et nytt eventyr og jeg hadde et virkelig ønske om å prøve meg utenfor Danmark, noe jeg fikk en god mulighet til i Start. Jeg og familien hadde allerede opplevd det å flytte på seg, blant annet da jeg gjorde overgangen fra Fremad Amager til Silkeborg i 2023. Slike overganger er ikke alltid like lett, men det å komme til Kristiansand og Start har vært en glede, sier Jacob og fortsetter:

- Det er en ny utfordring som jeg og resten av familien hadde veldig lyst til å ta og vi har fått god støtte fra våre nærmeste. Sønnen vår begynner nå i barnehage og vi har funnet oss godt til rette i vårt nye hjem i Kristiansand.

Jacob kom til IK Start i sommer fra det danske laget Silkeborg IF
Jacob kom til IK Start i sommer fra det danske laget Silkeborg IF

Flere år i fotballen

Jacob startet karrieren sin i den danske klubben Brøndby, like utenfor København. Deretter gikk turen videre til andre danske klubber som Næstved Boldklub, Fremad Amager og Silkeborg. Jacob har dermed opparbeidet seg god erfaring på fotballbanen, tross sin unge alder:

- Når jeg startet med fotball, var jeg egentlig spiss frem til 9-års alderen. Men klubben min på den tiden, Brøndby, trengte en keeper og jeg meldte meg frivillig til å prøve. Det ga utrolig mersmak og siden da har det bare utviklet seg og blitt min rolle.

- Jeg likte det å alltid måtte være på tærne og spenningen med å være den spilleren som kunne gjøre en utrolig forskjell på bare få sekunder. Det er alltid en nerve mellom stengene, sier dansken.

Laget etter seieren mot Bryne forrige hjemmekamp på Sparebanken Sør Arena (Foto: Svein Grundetjern)
Laget etter seieren mot Bryne forrige hjemmekamp på Sparebanken Sør Arena (Foto: Svein Grundetjern)

Motgang

Likevel har det ikke bare vært dans på roser for Jacob på veien til drømmen om et liv som profesjonell fotballspiller:

- Jeg har hatt mine tøffe år som keeper. Da jeg var rundt 15 år, ble jeg satt ut av laget grunnet en annen god keeper som gikk foran meg i rekken. Det å være nummer en og plutselig bli nummer to i rekken er tøft mentalt, men det handler også om læring, utvikling og hvordan man håndterer det.

- Den opplevelsen har hjulpet meg mye og gitt meg motivasjon i karrieren til å tenke at man alltid kan bli litt bedre, man må kjempe for suksess og at det ikke er noe poeng å gjøre noe halvveis, sier Jacob.

Gleder seg til fortsettelsen

Da 26-åringen hørte at Start var en aktuell klubb i sommer, var han lite i tvil om å gripe muligheten:

- Navnet Start strekker seg til Danmark og jeg hadde allerede hørt en del om klubben før jeg gjorde overgangen. Klubben definerer det man kaller en sovende kjempe. Historien til klubben er lang og jeg merket fort at her er det potensial for å få til noe stort sammen!

- Jeg hadde et skikkelig ønske om å kunne gjøre en forskjell om jeg skulle gjøre en overgang og situasjonen i Start ga meg akkurat det jeg trengte, og jeg føler meg veldig ønsket av alle i og rundt klubben, noe som er veldig godt! Jeg er lykkelig her og jeg gleder meg til reisen videre, avslutter Jacob.

Forhåpentligvis ser vi slike scener allerede igjen på mandag, da vi tar turen til Color Line Stadion for å møte Aalesund. Foto: Svein Grundetjern.
Forhåpentligvis ser vi slike scener allerede igjen på mandag, da vi tar turen til Color Line Stadion for å møte Aalesund. Foto: Svein Grundetjern.
Annonse fra Obos-ligaen: